Nordmenn lider av feilernæring

21/06/2009 at 10:09 Legg igjen en kommentar

Helseministeren lover 240 millioner friske kroner til forebyggende medisin. Jeg lurer virkelig på hva dette innebærer. I oldtidens Kina fikk en lege problemer med myndighetene dersom en av innbyggerne i det distriktet han hadde ansvar for, ble syk. Kanskje det er på tide å tenke gjennom uttrykket forebyggende helse på nytt Hansen.  De som pr. i daqg driver forebyggende behandling i dette landet, gjør det utelukkende på eget initiativ, betalt av allerede beskattede penger.

Feilernæring er nemlig mer vanlig i Norge enn vi liker å tro. Da mener jeg ikke feilernæring med mangel på kalorier og næringsstoffer slik vi kjenner fra u-land. Dette kalles feilernæring type A. Jeg sikter til mangel på mikronæring kombinert med for mange kalorier, kalt feilernæring type B.

I økende grad regnes feilernæring type B som årsak til den økende mengden degenerative sykdommer vi opplever i landet vårt, og skal man drive effektiv forebyggende medisin må Hansen og hans venner begynne å ta dette på alvor. Man skulle tro at et variert og balansert kosthold skulle være tilstrekkelig, men en rekke undersøkelser, deriblant oversikter fra USDA (U.S.Department of Agriculture), viser at vi ikke får nok livsnødvendige mikronæringsstoffer fra maten vi spiser. Det har flere årsaker:

Vi spiser ikke nok

Vi er skapt for å være fysisk aktive og til å forbruke 3-4000 kalorier pr.dag. Vi lever imidlertid ganske stillesittende liv, appetitten har minket, og når vi spiser så lite som vi gjør, får vi i oss færre mikronæringsstoffer.

Vi spiser bearbeidede matvarer

De fleste bearbeidede matvarer er tappet for mikronæringsstoffer, og vi spiser mer slik mat enn noensinne.

Utarmet jordsmonn

Grunnet overintensivert jordbruk er jordsmonnet der maten vår dyrkes blitt utarmet for viktige næringsstoffer. Selennivået er eksempelvis skremmende lavt i den norske befolkningen.

Dårlige vaner

Røyking, forurensning, for mye alkohol, overdreven trening er blant de aktivitetene som tapper oss for antioksidanter.

Aldring

Med alderen blir vi mindre aktive, og appetitten svekkes med påfølgende dårlig inntak av viktig næring. Fordøyelsessystemet svekkes med alderen, samtidig som inntak av medikamenter bidrar til ytterligere utarming.

Twingly:

http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=570047

Entry filed under: Forebyggende helse, Kosthold og ernæring. Tags: , , .

Forebygging er bedre enn behandling Skremmende dårlige tester gjør at mange er syke etter flåttbitt

Legg igjen en kommentar

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed